Poëzie is niet meer weg te denken uit onze gemeente Oss. Dichters uit Oss en omstreken hebben hun stad op de kaart gezet. Wat ooit begon met een negental borden vol werk van bekende dichters tentoongesteld in de straten van Oss, is uitgegroeid tot een indrukwekkende reeks van terugkerende activiteiten: meermaals per jaar een open podium, de tweewekelijkse bijdrage van de stadsdichter van Oss, de spreekuren/workshops voor dichtende Ossenaren, het optreden van gastdichters, samenwerking met o.a. Kunststichting K26, Boekhandel Derijks, IVN en deelname aan regionale, nationale poëzie-evenementen en festivals, een jaarlijkse Jos Steegstra Poëzieprijs en niet op de laatste plaats verschillende prachtige bundels. Het PPO is ook initiatiefnemer en organisator van een drietal tributes gewijd aan Bob Dylan, Leonard Cohen en Lennaert Nijgh. Kwaliteit kost tijd, maar achteraf bezien is alles razendsnel gegaan:

  • In 2009 heeft beeldend kunstenaar Beppie Lotterman een groepstentoonstelling in K26 Verbeelding in reflectie. Zij nodigt twee dichters uit om bij de opening hun gedichten voor te dragen; Pieter de Laat en Kitty Schaap. Dit blijkt achteraf het begin te zijn van het PPO zoals we het nu kennen.

  • Op de Nationale Gedichtendag in 2010 wordt door het PPO het eerste open podium georganiseerd. In 2013 wordt de eerste stadsdichter van Oss door het PPO benoemd, de Dichtersbent, bestaande uit Jan Emeldus, Geert de Haan, Kitty Schaap, Jan Servaes, Wim van Til en Mea Wijdeven. "Tientallen steden hebben een stadsdichter. Oss niet, maar daar komt morgen (donderdag) verandering in. Zes dichters van de Dichtersbent gaan de komende twee jaar deze rol vervullen. Dat doen ze onder andere door middel van een wekelijks gedicht in Weekblad Regio Oss." – Weekblad Regio Oss, 2003

  • Op 25 juni 2014 wordt Stichting Poëzie Podium Oss notarieel vast gelegd en in 2015 wordt Jan van den Boom de eerste individuele stadsdichter van Oss.

  • In 2016 wordt Jan van den Boom opgevolgd door Kitty Schaap en wordt hij door wethouder René Peters onderscheiden met de Jos Steegstra Poëzieprijs. De prijs is een kunstwerk van beeldhouwer Wim Lemmens. Kitty Schaap wordt na twee jaar in 2018 herbenoemd als stadsdichter van Oss.

  • De Jos Steegstra Poëzieprijs wordt in 2018 door Jan van den Boom doorgegeven aan Joost van Velthoven. Tweede Kamerlid René Peters reikt deze prijs uit. In dat jaar krijgt Oss ook twee jeugdstadsdichters, Julia en Emma Simonse die tot 2020 zullen aanblijven.

  • In 2019 neemt Kitty afscheid en ontvangt zij de Jos Steegstra Poëzieprijs. Han Jansen volgt haar op als stadsdichter van Oss.

  • In 2021 neemt Han Jansen afscheid als stadsdichter. Michel Nierop volgt Han op.


Noot: Bijgewerkt op 29 maart 2021