Jos Steegstra is een dichter die van 1988 tot 2000 in Oss heeft gewoond. Hij is geboren in 1940 te Groningen en overleden in 2002 in Tholen. Jos was een gedreven persoonlijkheid en een bijzonder dichter.

Ik heb hem voor het eerst ontmoet in het voorjaar van 1988. Jos kwam met Magda in Oss wonen en waren op zoek naar woonruimte. Het toeval wilde dat zij in ons huurhuis aan de Van Anrooijstraat kwamen wonen. Jos en Magda zochten ons op om te kijken of zij iets van ons konden over nemen. Deze ontmoeting is mij altijd bijgebleven, omdat Jos en ook Magda makkelijk toegankelijk mensen zijn en wij al snel zaten te praten over de meest persoonlijke dingen alsof wij elkaar al een eeuwigheid kenden.

Jos heb ik een aantal keren mogen zien optreden in Oss in het café de Fleur en in het Museum Jan Cunen. Ook toen hij in het park De Strepen een gedicht met een kunstwerk van Han Klinkhamer kwam presenteren was ik daar samen met mijn kinderen bij. Jos trok erg aan het poëtische Oss en kreeg een aantal dichters mee, waaronder Pieter de Laat. Uit een soort heimwee naar die tijd waar veel kon en aan een eerbetoon aan een dichter die veel voor Oss heeft betekend, mag nu zijn naam worden verbonden aan een poëzieprijs: de Jos Steegstra Poëzieprijs.

De Jos Steegstra Poëzieprijs wordt uitgereikt als een wisselprijs en is een kunstwerk gemaakt door beeldhouwer Wim Lemmens, gesponsord door het Kringloopbedrijf Oss.

Beppie Lotterman


De Jos Steegstra Poëzieprijs is uitgereikt aan:

  • 2022: Jan Rikken
  • 2019: Kitty Schaap
  • 2018: Joost van Velthoven
  • 2016: Jan van den Boom