U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Jos Steegstra Poëzieprijs

 

Jos Steegstra is een dichter die van 1988 tot 2000 in Oss heeft gewoond. Hij is geboren in 1940 te Groningen en overleden in 2002 in Tholen. Jos was een gedreven persoonlijkheid en een bijzonder dichter.

Ik heb hem voor het eerst ontmoet in het voorjaar van 1988. Jos kwam met Magda in Oss wonen en waren op zoek naar woonruimte. Het toeval wilde dat zij in ons  huurhuis aan de Van Anrooijstraat kwamen wonen. Jos en Magda zochten ons op om te kijken of zij iets van ons konden over  nemen. Deze ontmoeting is mij altijd bij gebleven, omdat Jos en ook Magda makkelijk toegankelijk mensen zijn en wij al snel zaten te praten over de meest persoonlijke dingen alsof wij elkaar al een eeuwigheid kenden.

Jos heb ik een aantal keren mogen zien optreden in Oss in het café de Fleur en in het Museum Jan Cunen. Ook toen hij in het park De Strepen een gedicht met een kunstwerk van Han Klinkhamer kwam presenteren was ik samen met mijn kinderen erbij. Een kunstwerk met gedicht wat nu ligt te verloederen, maar dit ter zijde. Jos trok erg aan het poëtische Oss en kreeg een aantal dichters mee, waaronder Pieter de Laat. Uit een soort heimwee naar die tijd waar veel kon en aan een eerbetoon aan een dichter die veel voor Oss heeft betekend,  mag nu zijn naam worden verbonden aan een poëzieprijs: De Jos Steegstra Poëzieprijs.

 

Beppie Lotterman

 


 

De Jos Steegstra Poëzieprijs 2019 is toegekend aan:

Kitty Schaap

 

Motivering van de jury: >>>>

 

De Jos Steegstra Poëzieprijs 2018 is toegekend aan:

Joost van Velthoven

 

Motivering van de jury: >>>>

 

De Jos Steegstra Poëzieprijs 2016 is toegekend aan:

.......

 

Motivering van de jury: >>>>

 

De Jos Steegstra Poëzieprijs 2016 is toegekend aan:

Jan van den Boom

 

Motivering van de jury: Jan van den Boom kreeg de prijs - een kunstwerk van beeldend kunstenaar Wim Lemmens - omdat hij actief bezig is met de dichtkunst. Jan werkt volop mee aan de door het PPO georganiseerde activiteiten en hij zet zich in om de het enthousiasme voor Poëzie in Oss e.o. te bevorderen.

 

 

Jan is 2 jaar stadsdichter geweest samen met de Dichtersbentleden en 1 jaar alleen stadsdichter van Oss. Hiervoor heeft hij bijna wekelijks een Stadsgedicht  ingeleverd bij de reactie van het weekblad Regio Oss.

Hij is mede oprichter van de nu al ruim 11 jaar bestaande Dichtersbent, waarmee hij onder andere jaarlijks een gedichtenmiddag organiseert met de Bibliotheek van Oss.

Hij is medeoprichter van het PPO, waarvan hij ook in het begin bestuurslid is geweest.

Hij geeft al een aantal jaren gratis poëzie workshop i.s.m. het PPO en de bibliotheek van Oss, waardoor er een nieuwe lichting dichters naar voren treedt.

Hij is de eerste dichter uit Oss die een spreekuur heeft gehouden.

Hij begeleidt al jaren jonge aanstormende dichters, en is voor hen een soort mentor.

Zie voor een korte video-impressie van de uitreiking onderstaande link

https://www.youtube.com/watch?v=axO1kBNcxKw&feature=youtube_gdata

 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?