U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Historie PPO

Poëzie is niet meer weg te denken uit onze gemeente Oss. Dichters uit Oss en omstreken hebben hun stad op de kaart gezet. Wat ooit begon met een negental borden vol werk van bekende dichters tentoongesteld in de straten van Oss, is uitgegroeid tot een indrukwekkende reeks van terugkerende activiteiten: driemaal per jaar een “open podium”, de wekelijkse bijdrage van de stadsdichter van Oss, de spreekuren/workshops voor dichtende Ossenaren, het optreden van gastdichters, samenwerking met o.a. Kunststichting K26, Boekhandel Derijks, IVN en deelname aan regionale, nationale poëzie-evenementen en festivals, een jaarlijkse Jos Steegstra Poëzieprijs en niet op de laatste plaats een zevental prachtige bundels.

Het PPO is ook initiatiefnemer en organisator van een drietal tributes gewijd aan Bob Dylan, Leonard Cohen en Lennaert Nijgh. 

Kwaliteit kost tijd, maar achteraf bezien is alles razendsnel gegaan. In 2009 heeft beeldend kunstenaar Beppie Lotterman een groepstentoonstelling in K26 “Verbeelding in reflectie”. Zij nodigt 2 dichters uit om bij de opening hun gedichten voor te dragen, Pieter de Laat en Kitty Schaap. Dit blijkt achteraf het begin te zijn van het PPO. 

Op de Nationale Gedichtendag in 2010 wordt door het PPO het eerste open podium georganiseerd in K26. In 2013 wordt de eerste stadsdichter van Oss door het PPO benoemd, de Dichtersbent. Wekelijks publiceert de stadsdichter een stadsgedicht in het weekblad De Regio Oss, sinds 2016 in het weekblad De Sleutel. 

Op 25 juni 2014, wordt het PPO, Stichting Poëzie Podium Oss, notarieel vast gelegd.

Jan van den Boom wordt in 2015 de eerste individuele Osse stadsdichter. 

In 2016 wordt hij opgevolgd door Kitty Schaap en wordt Jan van den Boom door wethouder René Peters onderscheiden met de Jos Steegstra Poëzieprijs. De prijs is een kunstwerk van beeldhouwer Wim Lemmens.

Kitty Schaap wordt na 2 jaar in 2018 herbenoemd als stadsdichter van Oss. 

De Jos Steegstra Poëzieprijs wordt in 2018 door Jan van den Boom doorgegeven aan Joost van Velthoven. 2e kamerlid René Peters reikt deze prijs uit. In dat jaar krijgt Oss ook twee jeugdstadsdichters, Julia en Emma Simonse.

In 2019 neemt Kitty afscheid en ontvangt zij de Jos Steegstra Poëzieprijs. Han Jansen volgt haar op als stadsdichter.

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?