Han Jansen

De poëzie van Han is bevattelijk en geeft de lezer het gevoel langszij de poëtisch verbeelde onderwerpen van de dichter te reizen.

Han's tochten voeren je over persoonlijke en sociaal-maatschappelijke paden, waarbij natuur, kunst en cultuur én de gemeenschap geregeld sturende ingrediënten zijn.

De van origine Twentse journalist en tekstschrijver ademt heldere taal in poëzie en proza alsook in zijn redactionele artikelen en columns.

Han was stadsdichter van 18 april 2019 tot en met 28 april 2021.


Joan alias Hartenvrouw

De poëzie van Joan gaat uit van de beleving en het gevoel. In 2014 belandde een gedicht van Joan bij de toenmalige stadsdichter van Oss; hij inspireerde en stimuleerde haar. Vanuit haar beroep als klinisch chemisch analist verstaat zij de kunst goed waar te nemen en te analyseren. Die vaardigheden, aangevuld met een vleugje filosofie en spiritualiteit, vind je terug in haar poëzie


Karin Hamels

 

Poëzie is passie voor Karin. Spelend met woorden worden haar gedachten tot zinnen. De uiteindelijke betekenis zit hem in de vorm waarin zij die giet. Karin ziet het zelf als "de kunst om met weinig woorden veel te zeggen." Ze houdt van vernieuwing, het allooi van dat woord blijft haar bezigen. Tilburg is de stad waar ze vandaan komt, het schrijven van gedichten in prachtige krullen door haar vader geïnspireerd, Oss haar thuis.


Jo van Lieverloo

De rode draad binnen de poëzie van Jo (1944) is de universele strijd tussen goed en kwaad. Als rasechte Ossenaar spiegelt hij thema's als maatschappelijke ongelijkheid en onrecht. Hij verwoordt, vaak in sonnetvorm, de diepste emoties van de mens en verhaalt over leven en dood, liefde en pijn, maar eindigt altijd in optimisme. Jo observeert en ziet de grootsheid van het kleine. Zijn pen schenkt hem vrijheid.


Kitty Schaap

Kitty Schaap schrijft al meer dan twintig jaar teksten in de ruimste zin des woords: artikelen, verhalen, columns, toneeldialogen, liedteksten en natuurlijk gedichten, die men zelfs op vuilniswagens kan tegenkomen.

Twee keer was ze stadsdichter van Oss. Een keer met de dichtersbent en later nog eens drie jaar in haar eentje.

Zeg maar gerust dat taal alles voor haar is. Ze spreekt zelfs een aardig mondje over de grens. Wie weet verschijnt er nog eens een gedicht van haar in het Deens.


Marianna

Marianna vindt de woorden voor een beeld dat zich opdringt. Verdicht de zinnen en verschuift de woorden tot ze de hun eigen plek innemen. Tot ze haar met rust laten.

Zij nodigt de lezer uit om haar schrijfsels te lezen, om ze te herlezen. Om steeds weer nieuwe betekenissen en lagen te vinden.

 

Harrie de Koning

Harrie is drs. in de Nederlandse taal- en letterkunde met een aantekening in de ‘bijrichting’ Analyse Poëzie. In 1991 publiceerde hij voor het eerst in Oss en in 1993 kwam hij met een bundel Gebogen Regen, waarvoor de Osse dichter Jos Steegstra hem nuttige publicatie adviezen gaf.

In het nieuwe millennium bracht Harrie, ook wel schrijvend als HA Zonnevis, drie boekjes uit: A, Pro en Po. De A als inleidingen op dat werk, Pro voor proza en Po voor poëzie. Samen staan ze als a propos voor een belangrijk aspect van zijn schrijver­schap, want in de flits, in het voorbij­gaan, in de schim ontkiemen zijn gedichten en ook zijn vaak ultrakort proza. De Afrikaanse schrijver Ben Okri spreekt van: “De inspiratie in de vlucht vangen.”


Jan Rikken

Poëzie van Jan Rikken kenmerkt zich door kort en krachtig taalgebruik; het is toegankelijk, vaak humorvol en soms met een zweem van cynisme. Jan houdt van spelen met woorden en zoekt daarin de verrassing.

Naast het korte vrije vers geniet vooral de Japanse dichtvorm haiku/senryu zijn voorkeur. Jan laat je met weinig poespas en straight to the hart proeven aan cultuur, natuur en persoonlijke indrukken.


Geert de Haan

De gedichten van Geert staan op zichzelf of horen bij zijn beelden. Hij observeert als het ware vanaf een bankje de kleine en grotere wereld. 'Al zittend' vraagt hij zich af wat er zoal omgaat in een mens en hoe die zich verhoudt tot anderen en diens omgeving. In dat proces spelen vorm en taal met elkaar ... tot een gedicht.

Geert de Haan was actief bij diverse kunst- en poëzieprojecten, stond mede aan de wieg van het PPO en won in 2007 de Museum Jan Cunen prijs "de Ingreep".


Nancy Krijnen

Na jarenlang enkel wat zakelijk schrijfwerk kwam tijdens een periode van rust een oud boekformat bij Nancy bovendrijven, dat ze in een halfjaar van hollen en stilstaan tot een manuscript wist te brengen. Niet veel later kwamen tot haar eigen verbazing op een vroege zomerochtend in 2022 allerlei ritmische zinnen binnen, zo klinkend dat ze tot haar eerste gedicht leidden. En meteen was het poëziehek van de dam. Vol enthousiasme stort ze zich nu in workshops en ontdekt ze verschillende vormen, de ene keer heel persoonlijk, een andere keer lekker luchtig. Ze is inmiddels haar eigen Instagram-account gestart onder oneindige vindreis en bestormt regelmatig open podia.


Jan van den Boom

Zelf maakt hij verschil tussen een gedicht, een vers en een rijm. Zelden lukt het, vindt hij, om te komen tot een echt gedicht, maar het blijft een plezier om emoties te vangen in de verdichting van zinnen. Wie het lukt zijn/haar zielenroerselen ‘verdicht’ weer te geven, is zijn/haar eigen psycholoog. Herhaling van ritme en klank verfraaien Jans teksten.

Jan was stadsdichter van 2015 tot en met 2016.


Michel Nierop

Michel (Oss 1980), schrijft gedichten waarin liefde, natuur, afscheid, humor, woordspelingen en fantasie kenmerken zijn in een poging mooie beelden op te roepen die mensen kunnen ontroeren of vermaken.

Sinds 28 april 2021 vervult Michel Nierop de functie van stadsdichter en geniet Oss tweewekelijks van zijn vernuftig geregen woorden.


Iris Besseling

Deze student Creative Writing (ArtEZ Arnhem) en Literatuurwetenschap (Universiteit Utrecht) neemt je via kleine, persoonlijke observaties mee haar wereld in. Haar poëzie is kwetsbaar en rauw, en als geen ander vertaalt zij een mix van passie, pijn en humor in toegankelijke taal. Het liefst staat ze op podia, om haar poëzie echt een eigen stem en lichaam te geven. Taal is haar favoriete spelletje.


Eke Zoll

Voor Eke is het schrijven van proza begonnen met verhalen over gebeurtenissen uit haar eigen leven. Al snel kwam zij tot de ontdekking dat die verhalen op papier een sprookjesachtige glans kregen. Ze betrad een onontdekte wereld die zij nog steeds aan het verkennen is. Sinds 2020 deelt zij haar korte verhalen op haar website. De verhalen spelen zich de ene keer in deze wereld af maar de laatste tijd steeds vaker in een wereld die niet de onze is. Zowel haar verhalen als haar blog zijn ook als podcast te beluisteren. Op dit moment werkt Eke aan haar eerste roman.


Cordny Nederkoorn

De gedichten van Cordny gaan
over de natuur, het leven en vooral de liefde. Doordrenkt met een vleugje humor. Kort maar krachtig, dat kenmerkt zijn snelle dichtkunst.
Daarnaast is hij ook druk met het schrijven van korte verhalen.


Beppie lotterman

Dichtschilder

Ik ben van beroep beeldend kunstenaar en maak voornamelijk abstracte schilderijen.

Bij mijn schildersproces zijn gedichten een belangrijke inspiratiebron.

Het actief opschrijven van woorden en zinnen doe ik vanaf mijn puberteit, maar een echt gedicht schrijven, deed ik niet.

Sinds de oprichting van Poëzie Podium Oss in 2009 ben ik voorzitter en heeft de poëzie een grotere plaats in mijn leven gekregen. Ik word nu uitgedaagd om af en toe zelf een dichtregel te schrijven, soms wordt dit meer dan een dichtregel. Ik noem mezelf geen dichter, misschien ben ik meer een Dichtschilder. Dit is een bijnaam die ik ooit kreeg van de stadsdichter van Oss. Een schilder die af en toe een gedichtje schrijft.